Топлоизолации със синтетичен произход

1. Експандиран пенополистирол (EPS)Изолационни плочи с различна дебелина, изработени чрез горещо спояване на гранулат с топчесто-зърнеста структура. Именно тя позволява „дишането” на стената и съответно предотвратява поява на конденз и мухъл, което прави EPS подходящ за реновиране на сгради, които имат такива проблеми.

На пазара се предлага EPS с различна плътност и зърнометрия. За външни фасадни изолации се препоръчват материали с по-висока плътност и малка зърнометрия. Материалите с ниска плътност се използват за пълнеж в различни видове панелни системи.

 


EPS притежава добри топлоизолационни свойства и паропропускливост, близка до тези на традиционните строителни материали, което определя неговото приложение като материал за външни фасадни топлоизолации. Качествените материали са екологично чисти (не изпускат вредни газови емисии) и притежават неизменност на размерите с течение на времето. Експандираният полистирол има клас В1 на горимост, т.е. гори трудно, но за сметка на това при горене изпуска токсични газове. Затова не се използва за вътрешна изолация.
Експандираня полистирол е изкуствен органичен материал, абсорбира вода и затова не е подходящ за полагане по основи и фундаментни стени. Лесен за транспортиране, не се разлага и може да се реже, без да се изискват по-специални умения или машини. Това е евтин изолационен материал и съответно е широко употребяван.

2. Екструдиран пенополистирол (XPS)

Изолационни плочи, изработени чрез екструдиране на предварително разпенен полистирол, така че в него се получават множество въздушни мехурчета. Характерно за XPS e, че камерите на материала са много малки ( < 1мм) и са със затворена структура. Това определя неговите много добри изолационни свойства и пълната му херметичност - той на практика не пропуска нито вода, нито водни пари. Материалът е подходящ за изработване на подови, покривни и стенни изолации на мазета и приземни етажи. Въпреки чудесните си изолационни свойства, не се препоръчва за външни фасадни изолации, особено при влажни и усойни фасади, тъй като не пропуска никакви водни пари.
Допустимо е използването му за изолация на т.нар. термомостове на сградите - бетонни елементи, колони и др. Също така се използва за изработка на вътрешни изолации, където неговата ниска паропропускливост и висока механична якост го правят изключително подходящ. Има капилярна микроструктура, не абсорбира вода, издържа на висока влага, трудно горим. Притежава добри термоизолационни качества, висока якост на натиск. Лек материал, който се обработва лесно. Намира приложение особено на места, подложени на високо натоварване и влажност - основи, под, плоски използваеми покриви, цокъл, мокри помещения и др. Гори трудно, но за сметка на това при горене изпуска токсични газове.
И двата вида пенополистирол се предлагат в огромно разнообразие от дебелини – от 10 до 250 мм.
Полиуретан
     Използва се под формата на пяна, която се полага директно чрез впръскване. Това позволява да са запълват всякакви фуги и кухини, което е невъзможно с другите топлоизолации. Използва се основно за стени и покриви, както и за фасадни и покривни сандвич панели. При полагане създава равномерен слой топлоизолация, непрекъснат от технологични фуги. Спада към трудногоримите материали – клас B2, но при горене отделя силно задушливи газове.Под въздействието на директна слънчева светлина полиуретановата пяна старее - напуква се и се разрушава. След напръскване на дава равна гладка повърхност и е необходимо скриване с фасадни или интериорни плоскости.

Видове топлоизолации - Топлоизолации с минерален произход
 

Напишете коментар