Отоплението на климатици е комфортен начин да разрешим проблемите с отопление, просто купуваме 3-4 климатика, монтират ни ги и готово. За съжаление обаче нито е толкова просто колкото изглежда, нито комфорта може да бъде гарантиран, а месечната ни сметка както ще се обедите, противно на всеобщото мнение, никак няма да е малка.

  Масовото мнение е, че климатиците са универсална панацея или че с поставянето на „хубав”= „скъп” климатик, проблемите се решават - ще се топлим без пари. За съжаление това е много далеч от истината. Съществуват много неща, които трябва да съобразите, а в повечето случай търговците ги спестяват.

  Разбира се отоплението има и предимства, които не могат да се отрекат по никакъв начин. Няколко големи предимства пред другите видове отопление са, че не се необходими радиатори, тръби, няма котелно помещение, няма нужда от комин, няма мъкнене на дърва/въглища/или друго.

 

  Моето лично мнение, без това да влияе на избора Ви на климетик, е че са удачно решение за апартамент (поради липсата на алтернатива), но когато става въпрос за отопление на еднофамилна или двуфамилна къща не се най-подходящия избор. Също така комфорта при отоплението с климатици не е особено голям - не е много приятно постоянно нещо да духа, въздуха в стаята се променя, не се създава уютна атмосфера, както при отоплението с радиатори.

    Когато купуваме климатици е редно да знаем следното :

  • COP (coefficient of performance) означава коефициент на преобразуване на един вид енергия - в случая електрическа, в друг вид  (топлинна енергия).
  • COP силно зависи от температурата на средата, в която работи климатика.  Съвременните климатици достигат COP = 5.4, но при  условие че навън е +15 C°.

Ако се замислим как това се вписва в примера, който разглеждаме, ще получим че при външна температура +15 C°, за отопление на цялата къщата ни трябват 2,38kW/h, което е мощността на един професионален сешоар (2400W). Или с две думи при +15 C° отвън, ще бъде много пресилено, ако го наречем отопление. Ако външната температура е -5 C° коефициента COP е много различен от 5.4 J.

  • Редно е да знаем, че голяма част от климатиците, предлагани на пазара, работят до температура -5 C°. За отопление ни трябват такива които работят до -15 C°, чиято цена е доста по-висока. Какво ще стане, ако температурата падне под -15 C°, сами преценете.

Цената на отоплението с инверторни климатици:

  За да определим колко ще ни струва отоплението с инверторни климатици, трябва да знаем цената на 1 kW/h електроенергия, а също така и колко ще бъде коефициента COP в зависимост от външната температура.

  COP средно по месеци в зависимост от външната тепература, съм определил използвайки данни за средно дневната температура през сезон 2011г - 2012г, като за всеки ден съм приел съответния COP. След това съм пресметнал средно аритметичната стойност, за всеки месец по отделно:

 

Месец:

Средна Т⁰:

COP:

1

Октомври

9.42

3.20

2

Ноември

3.62

2.80

3

Декември

1

2.65

4

Януари

-3.54

2.43

5

Февруари

-5.23

2.05

6

Март

4.6

2.95

 

 

Цената на един kWh електрическа енергия: 0,1748лв / kWh /средна дневна цена с ДДС/

След като вече знаем какво количество топлинна енергия ни е необходимо за всеки месец по отделно, вече лесно можем да определим цената на отоплението месец по месец.

Месец:

Средна Т⁰:

Загуби (месец)

COP:

Цена на kWh

Необ. kW:

Цена:

1

Октомври

9.42

2758.78

3.20

0.1748

862.12

            150.70 лв.

2

Ноември

3.62

3663.68

2.80

0.1748

1308.46

            228.72 лв.

3

Декември

1

4249.73

2.65

0.1748

1603.67

            280.32 лв.

4

Януари

-3.54

5053.63

2.43

0.1748

2079.69

            363.53 лв.

5

Февруари

-5.23

4834.87

2.05

0.1748

2358.47

            412.26 лв.

6

Март

4.6

3612.27

2.95

0.1748

1224.50

            214.04 лв.

           

Общо:

        1 649.57 лв.

 

Цената за отопление с инверторни климатици възлиза на  1 649,57 лв./сезон или 274,93лв./месец (средно за 6 месеца отоплителен сезон). При предпоставка, че отопляваме къщата от примера без прекъсване.

  • Недостатък 1: Отоплението с инверторни климатици, не дава решение на това как ще се подгрява водата за битови нужди. Това не е маловажен въпрос, защото подгряването на водата за битови нужди не е никак евтино, ако ще се извършва с бойлер на ток.

Добре би било да предвидите допълнително  40 лв./ месечно за осигуряване на топла вода или сметката за сезона възлиза на 1 649,57 лв. + 240 лв. = 1 889,57 лв./сезон или 314,93 лв./месец

  • Недостатък 2: Спирането на тока, в конкретният случай означава, че къщата остава без отопление, а не са малко местата в България, където захранването спира често и освен това не само за час-два.
  • Недостатък 3: Ако изберем този начин на отопление и в последствие искаме да преминем на друг, то ще се наложи да направи голяма инвестиция (да се изгражда цялостна инсталация за отопление). Накратко казано нямаме алтернатива.

Трудоемкост при отоплението с инверторни климатици:

Този начина на отопление предлага голям комфорт за потребителя. От вас не се изискват никакви усилия за да се отоплявате. Още повече климатиците имат дистанционно управление, което ви позволява да пуснете/спрете климатика без дори да ставате от леглото.

Инвестицията при отоплението с инверторни климатици:

  Инвестицията, която трябва да се направи за отопление на ток с инверторни климатици в никакъв случай не е по-малка от тази при останалите видове отопление. Истина е, че този начин на отопление ще ви спести изграждане на отоплителна инсталация (котел / разпределители /тръби / кранове / радиатори и т.н.), но цената на наистина ефективните инверторни климатици е доста висока.

  За да отопляваме къщата от примера, ще са необходими доста климатици. Само на първият етаж са 3 броя, по един във всяка спалня + един по мощен в хола. За отопление на вторият етаж ще са необходими още 3 броя, тъй като приехме, че той е същият като първият.

  Трябва да се има предвид ,че при това разположение на климатиците, баните на първият и вторият етаж остават без отопление. Същото важи за преддверието. Това на практика означава, че не отопляваме цялата къща, което несъмнено създава определен дискомфорт - все пак не е приятно да влезеш в баня, която няма отопление.

  Инвестицията не свършва само с покупката на климатиците. Те трябва да се монтират, което също се заплаща. Също така редно е през определено време (минимум един път месечно) да се подменят филтрите на климатиците, което също струва пари.

  Бъдещето на отоплението с инверторни климатици:

  Поради високата цена на електроенергията, този начин на отопление не може да измести другите, още повече прогнозата в бъдеще е електроенергията да поскъпва, имайки предвид енергийната нестабилност на държавата (лично мнение).

  Истина е, че климатичната техника постоянно се усъвършенства, но темповете с които това се случва, са по-бавни в сравнение с поскъпването на електроенергията, което е 2-3 пъти годишно.

  Както и по горе споменах, при избор на този начин за отопление на къщата, оставаме на практика без реална алтернатива, защото котел на дърва може да се подмени на не особено висока цена, но да изграждаме инсталация от начало си е скъпо начинание.

   Ако трябва да се погледне по мащабно е редно да отчетем, че енергийната мрежа в почти цялата страна е стара и не се правят големи усилия тя да се усъвършенства. Това означава, че все по чести ще са случаите на прекъсване на електроподаването. Освен това често се случва в доста населени места , захранващото напрежение да е доста под 220-230V - това може да доведе до изгаряне на климатиците, което би било голяма загуба.

Шеста част - Отопление на пелети с Отоплителна система TORCH

Напишете коментар