Избор на най-добро отопление през зимата - блог за отопление

Без съмнение това един от най-ключовите моменти, когато сме решили да изграждаме локално парно (отоплителна инсталация). В последните години възможностите станаха многообразни. Сигурен съм, че всеки може да се досети поне за 4 начина за отопление - дърва, дърва и въглища, природен газ, нафта, пелети, електрически котел, климатици или пък термопомпа. Има и по-екстравагантни решения, като отопление със слънчева енергия посредством соларни колектори, но трябва да се има предвид, че това си е инженерно предизвикателство, което изисква огромна инвестиция и сериозни познания, но е възможно, с подходяща изолация и добър разчет на топлоенергията.

В тази статия съм решил да засегна основните и най-масово използваните начини за отопление, а именно отопление на дърва, дърва и въглища, природен газ, електрически ток, пелети, термопомпа (климатика също е вид термопомпа въздух-въздух).

 

За да бъде коректно оценяването, считам за редно да се спазват еднакви критерии за всеки един отделен вид отопление, като няма да поставям оценки, а ще оставя всеки сам, за себе си да прецени до колко е удачно използването на всеки отделен вид отопление. Смятам че основните критерии за оценка на това, кое е по-добро или по-лошо от другото са следните:

  • Цена - или колко ще ни струва месечно или на сезон отоплението по този начин. Безспорно това е един от най-важните критерии за нашите географски ширини, но повярвайте ми, другите критерии също не бива да се подценяват.
  • Трудоемкост - какви усилия изисква от нас, като потребители, съответният начин на отопление. Един вид комфорт, защото никой не иска да става роб на отоплителната си инсталация.
  • Инвестицията - каква сума пари ще трябва да инвестираме в съответният вид отопление и за колко време можем да си я върнем. По този начин можем да сравняваме дава вида отопление с цел да определим кой ни е по изгоден във времето.
  • Бъдещето - или какво предстои да се случва с този вид отопление. Ще набира популярност, цената му ще расте, морално остаряло ли е? Дори е важно да имаме предвид, колко е екологично, защото макар в България данъка на къщата ви да не зависи от вида на отоплението - както е в доста страни в Европа, то това е неизбежно във бъдеще. Именно поради този фактор, няма да се спирам на отопление на нафта, мазут, стари гуми, отработено автомобилно масло и други подобни, които поне за мен, като инженер ми звучат не сериозно.

За да определя цената на всеки вид отопление, който предстои да разгледам, ще използвам примерната къща от статията Как да определим необходимата ни отоплителна мощност. В статията получихме, че необходимата ни отоплителна мощност е 7kW. За да стане примера по-подходящ ще прием, че имаме и втори етаж (същия като първия), т.е. необходимата ни мощност ще бъде 14kW. Грешката, която ще допуснем е минимална и можем да пренебрегнем за целите на примера. С две думи отопляваме двуетажна къща с РЗП 2 х 96 m2=192 m2 и необходимата отоплителна мощност е 14kW.

Ако трябва да съм коректен отоплителната мощност от 14kW не е съвсем точна, защото когато определяхме топлинните загуби отчитахме и загуби през вътрешни стени, които няма да имаме в случай че отопляваме цялата къща едновременно.От друга страна при изчислението не сме отчели влиянието на топлинните мостове, загуби в следствие на нехерметичност и други.Затова смятам, че за целите на примера и сравнението можем да приемем тази стойност за вярна, тя е напълно реалистична, като не се отклонява от истината с повече от 5-10%.

Бих искал да направя предварително още едно уточнение. Когато избирате начин за отопление, избягвайте порочни практики, като отопление на газ плюс котел на твърдо гориво или някаква друга подобна комбинация. Според мен това е погрешно, защото така или иначе само едната от двете инсталации ще работи, а другата се явява излишна инвестиция. Подобрен е случая, когато решим да се отопляваме на нещо си и камина с водна риза - голяма и ненужна инвестиция. Колкото повече начина на отопление се опитаме да преплетем да работят, толкова по-скъпа е автоматика за управление и стигаме го момента, в който отоплителна инсталация се превръща в една огромна инвестиция без никаква възвращаемост.

Първата статия от поредицата - Отопление с пиролизен котел.
 

Напишете коментар